Aller au contenu principal

13.7.2021 Kymmenen vuotta puhetta puuvillasta

Tapasimme Karaban kylässä (Burkina Faso) puuvillaa viljelevän Siézan perheen ensimmäisen kerran maaliskuussa 2011. Siitä alkoi tähän mennessä kymmenen vuotta kestänyt yhteistyö, jonka tuloksena on syntynyt ainakin Connected by Cotton blogi (2016), työpajoja lukio- ja yliopisto-opiskelijoiden kanssa (2017- 2018), Suomen Kansallisteatterissa esitetty dokumenttiteatteriesitys (2019), peruskouluun ja toiselle asteelle suunnattuja opetusmateriaaleja sekä työn alla oleva väitöskirjatutkimus. 

Dambo Siéza kertoo kokemuksistaan puuvillanviljelijänä heinäkuussa 2016.

Maaliskuun 2011 ja heinäkuun 2021 välisenä aikaan Connected by Cottonin tiimi on vieraillut Karabassa yhdeksän kertaa. Siézan perheen miehet sekä rouva Gninibatoyi Naba ovat näyttäneet meille, miten puuvillaa viljellään ja kertoneet työhönsä liittyvistä haasteista. Viljelijöiden kertoman mukaan elinkeinon harjoittamisen ongelmakohdat eivät ole kymmenen vuoden kuluessa juurikaan muuttuneet. Puuvillan viljelyssä tarvittavien lannoitteiden ja torjunta-aineiden hinta on edelleen liian korkea suhteessa puuvillan kilohintaan. Tästä syystä elämiseen riittävän toimeentulon hankkiminen on vaikeaa, ja viljelytyötä helpottavien koneiden ja laitteiden ostamiseen tarvittavan pääoman kerääminen käytännössä mahdotonta. Pääoman puutteen vuoksi peltotyöt tehdään suurelta osin käsin kuokalla tai härkävetoisella auralla. Siézan perheen miehet ovatkin puhuneet kymmenen vuotta kestäneen tuttavuutemme aikana useaan otteeseen siitä, miten mahdollisuus saada viljelijäyhteisön käyttöön oma traktori vähentäisi fyysisesti ja henkisesti raskaan työn määrää, lisäisi työn tuottavuutta ja mahdollistaisi paremman toimeentulon hankkimisen. 

Lonkou Siézan työnäyte maaliskuussa 2014. Puuvillapensaiden kuivat oksat katkaistaan ja poltetaan ennen seuraavan viljelykauden alkua.

Suomessa Connected by Cotton on pyrkinyt edistämään keskustelua puuvillan tuotannosta ja kulutuksesta. Syksyllä 2017 toteutimme työpajakokonaisuuden yhteistyössä Tapiolan lukion kanssa. Opiskelijat tutustuivat Karaban kylän puuvillanviljelijöiden työhön ja elinkeinonharjoittamisen reunaehtoihin Connected by Cotton -blogin kautta. Työpajajakson lopuksi nuoret kirjoittivat Karaban kylän puuvillanviljelijöille kirjeet, joissa he kertovat maanviljelijöiden puheenvuorojen heissä herättämistä ajatuksista. Voit lukea kirjeet tämän blogin Kirjeitä Karabaan” -postauksista. Connected by Cotton on mukana myös Rauhankasvatusinstituutti RKI:n Maailmankoulun maailmankauppaa käsittelevissä oppimateriaaleissa sekä Rauhankasvatusinstituutin ja Ulkoministeriön « Agenda 2030 teemapäivät » -opetusmateriaalien vastuullisen kuluttamisen osiossa.

Dokumenttiteatteriesitys ”100% COTTON -iholla ja kaukana” sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa toukokuussa 2019. Karaban kylän puuvillanviljelijät Gninibatoyi Naba, Nikiegni Siéza ja Dambo Siéza puhuivat esitystilaisuuksien aikana suomalaisille puuvillan kuluttajille videotaltiointien välityksellä. Kaikkien kymmenen näytöksen jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus jäädä keskustelemaan esityksen herättämistä ajatuksista. Connected by Cottonin tiimiin kuuluva väitöskirjatutkija Riikka Kunelius analysoi parhaillaan esitysten jälkeen käytyä keskustelua ja tutkii, millä tavoilla suomalaiset puuvillan kuluttajat hahmottavat suhteensa puuvillan tuotannossa työskenteleviin ihmisiin sekä oman toimijuutensa globaaleissa puuvillan tuotannon ja kulutuksen verkostoissa.

« 100% COTTON -iholla ja kaukana » Suomen Kansallisteatterissa toukokuussa 2019. Näyttelijät: Elisa Salo ja Diana Tenkorang. Visuaalinen suunnittelu: Katja Muttilainen. Äänisuunnittelu: Nicolas « Leissi » Rehn. Valokuvat: Mikael Ahlfors. Ohjaus ja käsikirjoitus: Riikka Kunelius.

Kesäkuussa 2021 Connected by Cotton tiimin Charles Ouassikoné vieraili Karabassa kahden vuoden tauon jälkeen. Nikiegni Siéza, Gninibatoyi Naba, Lombo Siéza ja Lonkou Siéza kertoivat Charlesille tämän hetken tilanteesta Karabassa.  Toive viljelijäyhteisön käytössä olevasta traktorista, moottorikäyttöisestä pumpusta ja muista työtä helpottavista laitteista nousee vahvasti esiin maanviljelijöiden puheista. Puheenvuorot julkaistaan Connected by Cotton blogissa lähiaikoina.

Teksti: Riikka Kunelius

Un commentaire »

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :