Aller au contenu principal

24.7.2017 Ouagadougou, Burkina Faso (2/3): « COOL MAMBO »

Les jeunes rappeurs du « Collectif Musical Connected by Cotton » ont lu les propos des cultivateurs de coton de Karaba publiés sur le blog « Connected by Cotton ». Ils donnent ici leur point de vue par rapport aux problemes soulevés par ces cultivateurs. // « Collectif Musical Connected by Cottonin » nuoret räppärit lukivat Karaban kylän viljelijöiden puheenvuorot blogista. Nyt he kertovat oman näkökulmansa viljelijöiden esiin nostamiin ongelmiin.

Film en français // Filmi ranskaksi. Suomenkielinen teksti videon alla.

« Minä olen Cool Mambo. Se mitä haluan sanoa kaikkien ihmisten silmien edessä on, että nykypäivänä ei ole ketään, joka ei käyttäisi puuvillaa. Puuvilla on raaka-aine, jota kaikki tarvitsevat. He, jotka tekevät puuvillanviljelyssä isoimman työn altistuvat, kuten veli tässä sanoi, torjunta-aineille ja muille. Kaikkien instituuttien ja muiden täytyisi vähintään katsoa tilannetta, antaa ihmisille [viljelyyn tarvittavat] varusteet, arvostaa enemmän ja nostaa [puuvillan] hintaa. Koska puuvilla maksaa 250 [FCfa], mutta farkut, niiden valmistamiseen ei tarvita yhtä kiloa puuvillaa. Yksi puuvillakilo jaetaan moneen osaan ja niistä tehdään farkkuja. Farkut maksavat enemmän kuin kilo puuvillaa.

Puuvillanviljelijät kärsivät. He ottavat maissipeltonsa puuvillan viljelyyn ja joutuvat myöhemmin ostamaan maissia. Ja tästä huolimatta he eivät tee voittoa. Sanotaan, että kun he viljelevät puuvillaa, he etsivät « valkoista kultaa ». Sillä nimellä puuvillaa kutsutaan Burkina Fasossa mutta viljelijöitä se työ ei elätä. Jollain tapaa he ovat kuin orjia omassa ammatissaan. He eivät viljele ketään muuta kuin kuluttajaa varten ja heille itselle se ei tuo mitään. Todellakin. Puuvillan hintaa on nostettava ja annettava heille tarkoituksenmukaiset välineet, että he pystyvät tekemään tätä työtä. Tämä on se mitä sanottavaa minulla on. »

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :