Aller au contenu principal

24.7.2017 Ouagadougou, Burkina Faso (1/3): « DMF »

Les jeunes rappeurs du « Collectif Musical Connected by Cotton » ont lu les propos des cultivateurs de coton de Karaba publiés sur le blog « Connected by Cotton ». Ils donnent ici leur point de vue par rapport aux problemes soulevés par ces cultivateurs. // « Collectif Musical Connected by Cottonin » nuoret räppärit lukivat Karaban kylän viljelijöiden puheenvuorot blogista. Nyt he kertovat oman näkökulmansa viljelijöiden esiin nostamiin ongelmiin.

Film en français // Filmi ranskaksi. Suomenkielinen teksti videon alla.

 

« Minä olen DMF. Puuvillasta minulla on sanottavana se, että meidän täytyy katsoa hinnan nostamista. Koska niin kuin te näette, me olemme pukeutuneet puuvillaan, mutta kuinka paljon puuvilla maksaa? Alle 400 Cfa:a kilolta. Farkut nykypäivänä, jos haluat ostaa valmisfarkut, et saa niitä alle 20 000 tai 30 000 Cfa:lla. Samaan aikaan kun minun isoisä kotikylässä tekee isoimman työn. Meidän täytyy lopettaa asusteiden käyttäminen ja farkkujen, vai mitä?

Pyydämme kaikilta teiltä, jotka käytätte puuvillaa, että opettelisitte tuntemaan puuvillan arvon ja palauttaisitte puuvillanviljelijöille sen arvon, joka heille kuuluu. Se on erittäin tärkeää, koska kun joku tekee töitä paljain käsin…Tiedättekö mikä on « daba » [kuokka]? Se on kappale puuta, varsi, johon kiinnitetään pala rautaa ja sillä raaputetaan maata. Meillä ei ole täällä pääomaa. Jos kaikki puuvillanviljelijät voisivat saada traktorin, se olisi hyvä, vai mitä? Tänne on vaan perustettu rakenteita, mutta ne rakenteet ovat täällä ainoastaan puuvillaa varten. Puuvillanviljelijä, torjunta-aineet ja mitämitämitä…Täytyy löytää kalustoa työntekoa varten. Meidän täytyy arvostaa puuvillaa.

Te jotka katsotte minua siellä, minä tiedän että te jumaloitte puuvillapensasta. Se on kuin kuninkaallinen. Onhan se tuote, jota koko maailma rakastaa ja käyttää. Meidän täytyy siis arvostaa sitä. Minä kutsun kaikki ihmiset auttamaan puuvillanviljelijöitä. Kukaan ei voi sanoa muuta kuin että puuvilla on meidän elämänlähteemme, meidän Afrikassa, täällä, koska se on meidän « Valkoinen kultamme ». Sanotaan, että olimme [Afrikan] ensimmäinen [puuvillan] tuottaja mutta missä me olemmme nykypäivänä? Koska hyvin yksinkertaisesti emme ole pitäneet huolta heistä, jotka tekevät isoimman työn. Joten minä pyydän. Suunnataan katse meidän isoisiimme. Kiitos. »

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :